Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change. Alessio Menegazzo - Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change.

Alessio Menegazzo

Find out why sustainability is an important topic for companies and what impact it can have:

 

 

 

 

1. Cum aţi descrie sustenabilitatea într-o postare pe Twitter (144 de caractere)?

 

Sustenabilitate = Îndeplinirea nevoilor din prezent fără a compromite abilitatea generaţiilor viitoare de a-şi îndeplini propriile nevoi. (ONU)

 

2. Care este proiectul sustenabil de care vă aduceţi mereu aminte cu drag? În ce fel a impactat societatea?

 

Recensământul berzelor este un proiect de citizen science implementat în premieră la nivel naţional.

Barza albă este o specie ocrotită prin lege, iar primul pas pentru protejarea ei este culegerea cât mai multor informaţii despre aceasta.

Astfel, Societatea Ornitologică Romană (SOR), cu sprijinul Enel, a găsit o soluţie simplă şi eficientă pentru a aduna aceste date: a dezvoltat prima aplicaţie de smartphone din Europa care permite celor care trec pe lângă un cuib de berze să participe la proiectul de numărare a berzelor. Este nevoie doar să facă o poză şi să salveze coordonatele cuibului.

Implicarea noastră în proiect a venit în mod firesc şi în acord cu principiile în care credem:

  • crearea de valoare în comun - prin parteneriatul cu Enel, SOR colectează date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, atât prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, cât şi a publicului larg.
  • pentru Enel, proiectul este o oportunitate de a identifica zonele în care riscul de electrocutare a berzelor este mare, astfel încât să putem lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, prin montarea de suporturi pentru cuiburi sau de izolatoare de linii electrice. Aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a întreruperilor cauzate de prezenţa acestor păsări pe stâlpii de electricitate.

Utilizatorii au răspuns pozitiv invitaţiei de ajuta la protejarea berzelor albe, astfel că după doar trei săptămâni de la lansare, în aplicaţia Uite Barza! au fost introduse 2100 de cuiburi de către 450 de utilizatori.

În ultimii 3 ani au folosit aplicaţia peste 9000 de utilizatori, care au ajutat la identificarea a peste 7000 de berze. Peste 700 de cuiburi au fost înălţate pe suporturi metalice, iar liniile electrice au fost securizate cu 4000 de teci electroizolante, iar peste 100 de cuiburi distruse au fost înlocuite şi renovate.

 

3. Este de datoria companiilor să iniţieze proiecte care au la baza sustenabilitatea şi dezvoltarea durabilă? În ce fel?

 

Companiile care nu intră în acestă dinamică de sustenabilitate, dincolo de clasicele CSR şi greenwashing vor avea de suferit în viitor. Noi încercăm constant să integrăm principiile sustenabilităţii în fiecare aspect al activităţii noastre. Dar nu e nici simplu şi nici intuitiv, pentru că e un mindset complet diferit faţă de cel care era dominant, cel puţin până la criza din 2008. Iar criză din 2008 e dovada că rolul nostru s-a schimbat sau trebuie să se schimbe în mod substanţial. În ceea ce ne priveşte, în sectorul energetic trecem de la un sistem tradiţional şi rigid cu puţină interacţiune cu clientul final la cel de participant activ, digitizat, deschis şi flexibil axat pe parteneriate în primul rând cu clientul dar şi cu sectorul public, ideal conlucrând toţi 3 împreună.

 

Considerăm că această responsabilitate este o mare oportunitate de a îmbunătăţi viaţa oamenilor, iar noi credem că suntem în poziţia de a face asta în mod direct.

 

De altfel Grupul Enel şi-a asumat ţinte concrete pentru patru dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) stabilite de ONU şi credem atât de mult în ele întrucât am adus inovare şi într-un sector diferit de cel al energiei. Am avut în piaţa o premieră mondială şi cu un suces foarte mare: o emisiune de  bonduri legate nu de rezultate financiare, ci de atingerea tintelor SDG; asta înseamnă că investitorii sunt şi ei mai responsabili şi sofisticaţi pentru că nu se mai uita doar la datele financiare şi că există un ocean de oportunităţi în zona asta:

  • asigurarea accesului la electricitate pentru 3 milioane de oameni din Africa, Asia şi America Latină până în 2020;
  • combaterea schimbărilor climatice prin reafirmarea angajamentului de a atinge neutralitatea în privinţa emisiilor de carbon până în 2050;
  • asigurarea educaţiei incluzive, echitabile şi de calitate pentru 400.000 de copii şi tineri până în 2020;
  • promovarea unei creşteri economice susţinute, sustenabile şi inclusive şi a dezvoltării antreprenoriale pentru 500.000 de beneficiari până în 2020.

 

4. Care este rolul tehnologiei în construcţia unei lumi sustenabile? În ce fel poate accelera procesul?

 

Tehnologia trebuie să fie instrumentul prin care putem obţine un acces mai rapid la energie. Energia obţinută din forme non poluante ar trebui să devină accesibilă din punct de vedere al costurilor, este calea prin care vom scurta tranziţia energetică către o lume fără emisii de CO2. Toată lumea are dreptul la energie, iar tehnologia poate ajuta de la debirocratizare, la crearea de noi oportunităţi (prosumerii de exemplu) şi posibilitatea de a pune bazele unui sistem economic bazat mai degrabă pe împărtăşirea şi crearea de valoare comună, comparativ cu un mod mai concentrat pe consum.