Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change. VALER HANCAȘ - Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change.

VALER HANCAȘ

COMMUNICATIONS & CORPORATE AFFAIRS DIRECTOR, KAUFLAND ROMANIA

Discover Valer Hancaș's ideas about innovation, a philosophy aimed at the needs of the client or adaptation to everything new.

 

Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România și Președinte IAA România – Cultura Inovației

 

1. Care este motivația pentru care Kaufland susține un eveniment al IAA România, despre creativitate?

 Sunt de părere că viitorul depinde de modul în care ne gestionăm resursele din prezent. De aceea, cred într-un viitor mai bun, care își are sursele în dezvoltare continuă. Iar dezvoltarea înseamnă cu siguranță creativitate și inovare.

Misiunea Kaufland România este strâns legată de investiția în sustenabilitate și dezvoltare sustenabilă a comunităților.

Dacă ne uităm în jur și comparăm modul în care trăim în prezent cu stilul de viață pe care îl aveam în urmă cu 10 sau 20 de ani, aproape nimic nu mai seamănă. Lumea s-a schimbat, avem alte valori și prioritar folosim tehnologie pentru aproape orice. Și cu siguranță nu ne vom opri aici. Avem câte o aplicație pentru orice – telefonul îți spune când trebuie să dormi și câte ore, câți pași ai mers într-o zi, când să faci o pauză și să te ridici de pe scaun și acestea sunt doar câteva exemple. Internetul lucrurilor părea doar o idee creativă până a început să devină parte din viețile noastre.

Însă pe lângă dezvoltarea accelerată adusă de tehnologie, lecția ultimilor ani este că evoluția noastră trebuie, mai mult ca oricând, să fie sustenabilă. Acest aspect devine esențial. Mediul înconjurător, epuizarea resurselor, vechile obiceiuri mici care au dus la probleme globale acum stringente, schimbările de paradigmă socială, eșecul modelelor vechi, nevoia de a reinventa mecanismele clasice într-unele sustenabile – sunt doar câteva premise care ne constrâng. Comunicarea, inovația și creativitatea – cele mai valoroase resurse în schimbarea de obiceiuri și mentalități – trebuie aduse 100% în slujba sustenabilității și a dezvoltării sustenabile.

Kaufland este cea mai sustenabilă companie din România, conform CSR Index 2019 și 2018, și își asumă misiunea de a susține orice demers care ajută la împlinirea acestei viziuni.

Lupta pentru sustenabilitate și dezvoltarea continuă depind foarte mult de creativitate. De sharing-ul de informații. De networking. Susținem ideile noi și ne dorim să contribuim la dezvoltarea unei comunități unde ideile să poată fi împărtășite și puse în practică.

2. Cum se manifestă creativitatea în ADN-ul Kaufland? Dar inovația? (global sau local)

Încurajăm inițiativele creative ori de câte ori avem ocazia și ne dorim întotdeauna să inovăm. Doar așa putem să oferim cele mai bune soluții clienților noștri, pentru comunitatea din care facem parte și nu numai.

La nivelul întregului grup Kaufland, echipa din România este recunoscută pentru inițiative creative pe care adesea le implementăm în premieră aici și apoi sunt preluate și la nivel de grup.

De exemplu, Grădinescu, un proiect prin care am transformat acoperișurile, parcările și zone din spatele magazinelor Kaufland în grădini urbane, unde membrii comunității pot cultiva legume, fructe și diverse alte plante.

Un alt exemplu este prima rețea publică de încărcare pentru mașini electrice, amenajată în parcările magazinelor Kaufland, la care clienții au acces gratuit, în limita a unei încărcări pe zi/oraș, fiindcă noi suportăm cheltuielile de încărcare pentru ei, din dorința de a încuraja condusul eco. A fost un proiect reușit, adoptat și în alte țări.

V-am dat aceste exemple pentru că noi credem și investim într-un viitor sustenabil, iar pentru a crește și inova avem nevoie de creativitate. De aceea, căutăm toate mijloacele prin care să o susținem.

3. Tema Creativity 4 Better în 2019 este despre cultura inovației. Ce înseamnă pentru Kaufland acest concept? Cum încurajează compania, în mod concret, cultura inovației?

 Cultura companiei Kaufland încurajează ideile curajoase și asumarea responsabilității.

Noi credem că cel mai important într-o companie este o cultură deschisă a greșelilor, în care fiecare coleg, indiferent de poziție, are libertatea de a-și spune părerea, de a propune o soluție.

La Kaufland există această cultură deschisă, în care avem voie să greșim, tocmai pentru a avea curajul de a veni cu idei și de a ni le asuma. Abordarea este nu să ne preocupe cine a greșit, ci să căutăm imediat soluțiile.

În retail este esențial să te reinventezi, să fii dinamic, să ai curaj, să lansezi concepte noi, zi de zi. Retailul e extrem de competitiv și viteza e esențială, e ca în Formula 1.

Avem 100 de idei pe zi, testăm 10 și implementăm 1. Mâine o luăm de la capăt.

Reinventăm concepte de magazine, de exemplu am integrat aspecte ale experienței de shopping specifice mall-ului în cea a unui supermarket, am deschis Sushi bar, ne-am lansat Pop-up Restaurant, ne-am făcut grădini urbane comunitare pe acoperișuri – sau proiecte care ajută clienții să aibă un stil de viață mai simplu, mai responsabil (automatele de reciclare a ambalajelor), aplicații mobile (Scan & Pay, Kaufland Card – aplicația inteligentă care ține cont de obiceiurile tale de cumpărături și îți oferă reduceri și promoții personalizate) și multe altele. 

4. Sunteți parteneri ai evenimentului pentru a 3- a oara. Care vă sunt așteptările de la această ediție. Cu ce e această ediție diferită de edițiile anterioare?

 Kaufland a susținut Conferința Globală IAA de la prima ediție și ne bucurăm să vedem cum evoluează. Unul dintre marile avantaje ale acestui eveniment este acela de a aduce împreună oameni creativi de valoare internațională, cu background-uri foarte diferite, care ne oferă inspirație, know-how și povești la care altfel nu am avea acces.

Diversitatea speakerilor – de la oameni de film, la guru de marketing, creatori de campanii sau business-uri celebre – e un asset grozav, fiindcă ține cont de insight-ul că, iată, creativitatea și inspirația vin de oriunde. Aceștia sunt oameni care inspiră generații.

Pentru ca o societate să se dezvolte, avem nevoie de modele. De conectare cu tot ce se întâmplă în lume. Creativitatea a avut întotdeauna nevoie de astfel de legături care nu cunosc granițe, iar conferințele IAA sunt un mediu propice. 

5. Ce le-ați transmite clienților dumneavoastră fideli, dar și comunității de marcomm despre această conferință?

 Să nu înceteze să își caute inspirația în fiecare zi, pentru că doar așa putem crește.

Atât în plan personal, cât și profesional, fie că ne dăm seama sau nu, avem nevoie de modele, de surse de inspirație – fie că sunt expresii, idei, experiențe, proiecte sau persoane. Lăsându-ne inspirați, putem să ne dezvoltăm. În plan personal, putem găsi astfel puterea de a merge mai departe, de a găsi o motivație sau un sens mai important. Profesional, putem descifra o soluție, putem sădi ideea unui proiect sau pur și simplu să ne conectăm la o lume la care uneori ne uităm simțindu-ne departe.

Recomand Conferința Globală IAA tocmai pentru că poate să fie locul unde întâlnești acești oameni vizionari. Oamenii aceia care văd dincolo de ce oferă prezentul și contruiesc viitorul. Cred în el și în idei ieșite din comun, puse în aplicare prin inovare și creativitate.

Acești oameni sunt o sursă de inspirație. Noi trebuie doar să îi ascultăm, să ne deschidem urechile, apoi mințile și în final sufletele. Niciodată nu știi de unde poate veni o idee bună care va schimba de mâine lumea. Sau azi.

 

Sursa: https://www.iaa.ro/valer-hancas-director-comunicare-corporate-affairs-kaufland-romania-si-presedinte-iaa-romania-cultura-inovatiei/