Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change. Alexandru Teodorescu - Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change.

Alexandru Teodorescu

Managing Partner Renovatio

Renovatio, a brand synonymous with energy innovation in Romania, has given us an interview on creativity & innovation.

 

1. Care este motivația pentru care Renovatio susține un eveniment al IAA România, despre creativitate?

Numele Renovatio este, credem noi, sinonim cu inovația în domeniul energetic în România, iar inovația presupune creativitate. Dacă ne uităm în urma, când am decis să investim masiv în dezvoltarea infrastructurii pentru mașinile electrice, a fost nevoie de multă creativitate să generăm susținere pentru un proiect de instalare de stații electrice când prea puțină lume știa în România ce presupune mobilitatea electrică.

Noi am inovat și creat în domeniul energetic în România de când ne-am înființat. În sensul că am fost primii care am dezvoltat proiecte regenerabile în România. Din 2006 am dezvoltat primele proiecte eoliene, primele parcuri fotovoltaice, deci, am fost suficient de creativi și inovatori în domeniul acesta ca să creăm un business din asta.

Suntem obișnuiți cu riscul, când lumea nu știa ce este aceea energie regenerabilă, noi dezvoltam proiecte, instalam turnuri, cumpăram terenuri, căutam parteneri pentru construcția parcurilor eoliene.

Primele stații au apărut în 2016, într-un parteneriat cu cei de la Kaufland, iar până la sfârșitul lui 2018 deja aveam aproape 40 de locații, cu peste 100 de puncte de încărcare.

În 2017 am depus documentația pentru un proiect cofinanțat din fonduri Europene, pe programul CEF Transport, tocmai în ideea de a accesa finanțare pentru a accelera dezvoltarea din România. Am aplicat cu succes și practic, până în 2020 ne-am angajat să suplimentăm rețeaua de stații, pe traseele principale ale coridoarelor de transport din România, cu cel puțin 60 de stații rapide și ultrarapide.

 

2. Ce v-a determinat să intrați în acest business?

Renovatio este o echipă obișnuită cu începuturile – am fost pionieri în domeniul energiei regenerabile în România și alte țări din regiune, am acumulat experiență și încredere în capacitatea noastră de a deschide drumuri. La vremea aceea, vorbim de 2013-2014 când am început sa analizăm serios ideea, dezvoltasem și instalasem deja peste 20 de parcuri eoliene (primul înca din 2009) și 5 parcuri fotovoltaice, știam să ne găsim drumul în zone ne-explorate. Iar pentru a sustine si mai mult consumul de energie din surse regenerabile, nepoluante am găsit ca un pas natural să investim în infrastructura pentru mobilitatea electrică.

Asta deși conceptul era practic necunoscut în țară în acel moment.

 

3. Cum vedeți migrarea către mașini electrice în România? Ce ne puteți spune din interior legat de trenduri în acest sens?

 

Viitorul mașinilor electrice în România este din păcate îndepărtat. Deși adopția EV a făcut un salt urias în acest an, rămânem departe de cifrele vehiculate la nivel european. În România, mașina electrică este încă foarte scumpă pentru marea masă a populației, apoi mai intervine și problema autonomiei coroborată cu timpul de încărcare. Credem că o adopție masivă și sustenabilă a mobilității electrice, (aici ne referim la definirea unui mod de viață dincolo de un trend sezonier) va avea loc simultan cu o schimbare a modului în care automobilele sunt utilizate, adică o schimbare de la un model bazat pe proprietate către o utilizare eficientă și ecologică. De aceea, credem că o adopție masivă a mașinilor electrice în România va fi posibilă undeva după 2025.

 

4. Cum se manifestă creativitatea în ADN-ul Renovatio? Dar inovația? (global sau local)

 

Un astfel de business presupune o anumită formă de creativitate în a gândi amplasamentele, în a încerca să anticipezi nevoile clienților, Unde să mergi ? De ce să alegi o anumită soluție într-o anumită locație ? Este mai mult o creativitate de business decât creativitate de produs. Noi nu avem produse, chiar dacă am cochetat cu ideea propriilor stații. Avem câteva prototipuri, chiar am lucrat și am făcut câteva stații, dar pentru tot ce înseamnă serviciile publice, avem furnizori cu experiență, nume importante din domeniu mobilității electrice. Am preferat să folosim soluțiile lor care au în spate un research foarte bine pus la punct, în loc să încercăm să reinventăm roata.

Am mai fost întrebați cu câți ani suntem în urma Europei. Nu cu foarte mulți, în opinia noastră. Estimăm 5-6 ani și nu din punct de vedere al tehnologiei, ci al adopției. Din perspectiva tehnologiei nu există nici o diferență între stațiile care se instalează în momentul de față în Austria, Germania, Olanda Franța și stațiile care se instalează în Româna. Deci la nivel tehnologic este același standard, care practic acoperă ultimele inovații în domeniul stațiilor de încărcare. Mai mult, cu ajutorul proiectului European, noi vom instala primele stații ultra rapide din România, cu puteri mari, de peste 150 KW. Stații pe care, în momentul de față le numeri pe degete în Europa.

Stațiile pe care le instalăm vor fi similare cu proiectul IONITY a celor de la BMW, Daimler, Volkswagen, Ford, Audi și Porsche care instalează stații de încărcare ultra-rapide de 350 KW, tot așa pe coridoarele principale din Europa. Noi vom aduce această tehnologie în România, facem tot posibilul ca până la sfârșitul anului aceste stații să fie funcționale.

 

5. Tema Creativity 4 Better în 2019 este despre cultura inovației. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest concept? Cum încurajează compania, în mod concret, cultura inovației?

 

Noi vedem creativitatea ca pe un diferențiator. Până la urmă, nu suntem o companie multinațională care să poată mobiliza resurse masive pentru proiecte cu șanse incerte de realizare. De aceea, prin deschidere către idei noi și soluții inovative ne conservăm avantajul de a fi flexibili, dinamici. Ne adaptăm ușor, ne place schimbarea, avem apetit pentru risc și aventură. Testăm permanent idei noi iar atunci când nu reușim, vedem oportunitatea de a învăța și de a fi mai buni și nu renunțăm.

Încurajăm inovația prin soluțiile pe care le adoptăm, suntem mereu în căutare de cele mai noi, cele mai bune soluții pe care să le implementăm în rețea. Suntem prezenți la toate târgurile și evenimentele legate de mobilitatea electrică din Europa, tocmai în ideea de a ne familiariza cu cele mai noi soluții de pe această piață. Avem parteneriate cu cei mai mari producători și chiar dacă nu folosim soluțiile de la toți, facem vizite la fabrici, iar prin discuțiile pe care le avem cu reprezentanții suntem la curent cu tot ceea ce înseamnă evoluția mobilității electrice.

Trendul va fi de mutare de la aplicațiile unei rețele, către soluții globale. Practic, odată ce îți vei cumpăra mașina electrică, vei avea contractul cu producătorul care îți furnizează mașina, iar acesta va avea contracte cu toți dezvoltatorii de rețele, fie din țară, fie din afară. În momentul în care ajungi la stație, mașina se va identifica cu stația, iar tu vei primi automat toate datele. Factura o vei primi la sfârșitul lunii de la producătorul auto care ți-a vândut mașina. Acesta este trendul.

Din acel moment nu vei mai avea nevoie de propria aplicație, nu vei mai avea nevoie de carduri, mașina va fi cea care va face totul. Vei putea comanda din interiorul mașinii serviciile pe care dorești să le primești. Deci, practic, mașina va fi cea care va deveni conectată, mai mult decât tine, utilizator al mașinii.

 

6. Cum se traduce termenul ”sustenabilitate” în cultura dumneavoastră organizațională?

 

Pentru noi sustenabilitatea e un mod de viață. Mai întâi pentru că operăm în domeniul energiei regenerabile, care urmărește dezvoltarea unui mod de viață “verde”, mai echilibrat, mai puțin agresiv față de resursele planetei. Apoi, noi ca echipă ne propunem mereu să facem mai mult cu mai puține resurse, să găsim mereu soluțiile optime de alocare de resurse. De exemplu, am reușit să promovăm proiectul nostru către autoritățile publice europene care au ca obiectiv creșterea adopției mobilității electrice, i-am convins de viabilitatea proiectului și am primit susținere pentru implementarea a peste 50 de stații rapide (50kW DC) și 3 ultra rapide (150-350 kW DC) de-a lungul a 2 coridoare Pan Europene: Coridorul Ten-T Rhine–Danube și Coridorul Ten-T Orient East/Med. E un prim pas și unul important, pentru că pune România pe harta europeană a mobilității electrice.

Prin tot ceea am făcut și am dezvoltat am avut de fapt la bază sustenabilitatea, fie că sunt proiecte de energie regenerabilă, fie că avem partea de trading de energie, unde componenta de energie regenerabilă este una semnificativă, fie că discutăm de mașini electrice sau despre dezvoltarea infrastructurii, practic totul are la bază un mod sustenabil de transport, un mod sustenabil de a produce energia, mai prietenos cu mediul. Pentru noi sustenabilitatea este subînțeleasă. Tot ceea ce facem este pentru o dezvoltare sustenabilă atât a transportului, a modului de producție a energiei, cât și de furnizare a acesteia. Target-ul nostru este să ajutăm componenta de energie electrică din partea de furnizare să se apropie de 100% energie regenerabilă.

 

 

7. Sunteți parteneri ai evenimentului pentru prima oară. Cu așteptări v-ați alăturat acestui eveniment?

 

Este clar că la conferință vor veni în primul rând sunt companii care au în ADN-ul lor creativitatea, sunt mult mai deschiși la soluții noi, la inovație, la tehnologii noi și au o deschidere mai mare către sustenabilitate, către mediu. De aceea am decis să facem acest proiect într-un domeniu complet diferit de ceea ce am făcut noi până acum.

Ne gândim că poate vom găsi proiecte noi pe care să le inițiem, căutăm totodată parteneri în proiectul Renovatio. Este posibil să ne asociem cu o companie prezentă la eveniment și să facem o campanie de imagine, o campanie de awareness către publicul larg, consumatorul final. Scopul Renovatio, cât și cel al proiectul European pe care îl dezvoltăm prin programul CEF Transport este ca informația să ajung la clientul final, atât la cel care are deja sau  își dorește o mașină electrică, cât și la cel circumspect din cauza numărului de stații de încărcare.

 

8. Ce le-ați transmite clienților dumneavoastră fideli, dar și comunității de marcom despre această conferință?

 

Clienții Renovatio sunt alături de noi în această aventură a mobilității electrice încă din 2016 și le mulțumim pentru încrederea și suportul lor. Evoluăm împreună și învățăm unii de la alții. Clienții noștri sunt o sursă de inspirație pentru noi. Totodată, ei sunt motorul dezvoltării noastre. Iar specialiștii marcom sunt o parte importantă a procesului de adopție a conceptelor “verzi” indiferent de natura lor. Avem convingerea că ei trebuie să fie vocea care să facă mai cunoscută evoluția în acest domeniu și, totodată, să se asigure că mesajele pe acest subiect sunt transmise nealterat.