Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change. Mihaela Niță - Creativity4Better. Human Creativity for Societal Change.

Mihaela Niță

Corporate & Government Affairs Manager, Coca-Cola România

Discover in this interview why sustainability is more than a trend, but rather the business model of the future:

 

 

 

 

 

 

1. Cum ați descrie sustenabilitatea într-o postare pe Twitter (144 de caractere)?
Sustenabilitatea este un mod de a trăi, atât la nivel individual, cât și de activitate economică. Trebuie înțeles, învățat, însușit și aplicat AZI... pentru un MÂINE mai bun!

2. Care este proiectul sustenabil de care va aduceți mereu aminte cu drag? În ce fel a impactat societatea?
E foarte greu să aleg... toate proiectele din zona sustenabilității sunt aproape de inima mea, pentru că în toate am pus suflet. Toate proiectele de sustenabilitate implementate au fost generate de nevoi reale ale comunității, dar s-au încadrat și în prioritățile companiei.
Îmi aduc aminte cu drag de programul de educație pentru un stil de viață sănătos „Vreau să cresc sănătos” dezvoltat pentru copiii din ciclul gimnazial. Special în sufletul meu este și programul „Future makers”, de încurajare a antreprenoriatului în rândul tinerilor. Dincolo de impactul măsurat în cifre, importantă este experiența... pasiunea copiilor de a-și însuși informațiile și a le pune în practică împreună cu familia sau determinarea tinerilor de a-și dezvolta ideile de afaceri și a le transforma în afaceri viabile.
Dacă ar fi totuși să aleg un proiect...aș alege „Împreună pentru Dunăre” pentru că dintotdeauna mi-am dorit să fac ceva pentru Dunăre și Delta Dunării – zone atât de speciale pentru noi, românii. „Împreună pentru Dunăre” este un proiect implementat împreună cu WWF care urmărește refacerea zonelor umede din jurul Dunării. Impactul aș vrea să-l cuantific în 2 cifre: peste 5 milioane de metri cubi de apă readusă în natură și ~600 ha restaurate.

3. Este de datoria companiilor să inițieze proiecte care au la bază sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă? În ce fel?
Cred că trebuie să fie mai mult de atât... sustenabilitatea nu mai e un trend, o componentă „nice to have”. Este modelul de afaceri al viitorului și pentru a rămâne relevantă ca și companie, cred că este crucial ca sustenabilitatea să fie integrată în fiecare etapă a activității economice desfășurate, pe tot lanțul de valoare al companiei. Fiecare proces trebuie evaluat din prisma obiectivelor de dezvoltare durabilă cu scopul de a identifica ariile care necesită îmbunătățiri. Pe baza acestei evaluări, fiecare companie își construiește planul concret de acțiune, cu angajamente clare și raportări periodice.

4. Care este rolul tehnologiei în construcția unei lumi sustenabile? În ce fel poate accelera procesul?
Tehnologia este blamată într-o mare măsură pentru degradarea mediului înconjurător, dar tot tehnologia ne ajută să facem lucrurile mai bine pentru un viitor sustenabil.
Tehnologia curată are un rol esențial în accelerarea procesului de dezvoltare economică sustenabilă. Cum? Există multiple posibilități, cum ar fi schimbări tehnologice în procesele industriale (de la industria alimentară până la industria energetică și IT), în tipul și cantitatea de resurse utilizate, în bunurile produse.
Depinde de fiecare ce alege – dacă face aceste schimbări tehnologice și ce anvergură au acestea!